Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(2387 niezalogowanych)
4 Posty
Joanna Smolucha
(asismo)
Wiking
przy czym wymagany jest 12- miesieczny pobyt, wiec liczy sie od daty przyjazdu do norwegii czy od daty zarejestrowania się na policji?
z gory dzieki za informacje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Wiking
Ja tez jestem w trakcie wypelniania dokumentow i nie trzeba przebywac w Norwegii 12miesiecy zeby dostac becikowe, wystarczy,ze masz nr personalny i pozwolenie na pobyt tutaj. A moglaby mi ktoras z was napisac jakie dokumenty mialyscie ze soba przy skladaniu wniosku? Zebym nie musiala sie wracac po jakies dokumenty bo planuje jutro to zalatwic z gory dziekuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Wypełniony wniosek o becikowe, pozwolenie na pobyt stały oraz ksero kopię norweskiej karty ciąży.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Wiking
dziekuje slicznie!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
NATALIA Mr
(emma098)
Wiking
Witam, jestem obecnie w 34 tygodniu ciazy. Nie pracowalam w Norwegii wiec zlozylam wniosek o becikowe. Mam staly numer personalny i stale pozwolenie z policji na pobyt od pazdziernika ubieglego roku. Dostalam pismo z nav, ze zeby dostac becikowe musze przedstawic jakis dokument, ze po urodzeniu dziecka zostane w Norwegii co najmniej rok. Chca zebym przedstawila np umowe o prace. Ale ja nigdy nie pracowalam w Norwegii i nie wiem co mam teraz zrobic, bo przeciez teraz nikt mi nie da kontraktu. Dopiero po urodzeniu dziecka moge starac sie o prace Jak mam im udowodnic, ze chce zostac w Norwegii po urodzeniu dziecka.
Czy mial ktos podobny problem? Co z tym zrobic?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Maja00 z
(maja00)
Początkujący
Bardzo dziwna sprawa :/ wiadome że nie ma w jaki sposob udowodnic ze bedziesz tutaj po porodzie :/ moze chodzi o to zebys im doniosla dokumenty pozwolenie z policji i przyznanie numeru personalnego. Ja wlasnie mialam taka sytuacje odnosilam wniosek osobiscie tylko z zaswiadczeniem od lekarza pytalam czy cos jeszcze bedzie potrzebne powiedzieli ze nie a 2 tygodnie pozniej wyslali pismo ze cos mam doniesc nie pisalo konkretnie co tylko byla jakas zmianka z 12-stoma miesiacami poszlam dalam pozwolenie z policji i numer personalny i powiedzialam ze nie wiem o co chodzi skserowali i okazalo sie ze wlasnie to chcieli :/ :/ :/ urzędasy :/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
NATALIA Mr
(emma098)
Wiking
Razem z wnioskiem o becikowe wyslalam pozwolenie z policji i zaswiadczenie od lekarza a oni wyslali mi piasmo, ze mam udowodnic ze bede tutaj 12miesiecy po porodzie. Poszlam do nav i tam babka powiedziala mi, ze ona rozumie, ze ja teraz nie dostane kontraktu itd ale musze jakos przedstawic, ze chce tutaj zostac po porodzie. Wyslalam im kontrakt ojca dziecka. Zobaczymy czy to cos da...
Nie wiem juz sama co mam o tym myslec.
Maja a ile Ty juz tutaj jestes i kiedy staralas sie o becikowe?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Maja00 z
(maja00)
Początkujący
ja jestem tutaj rok (legalnie) a o becikowe staralam sie w listopadzie czyli nie bylam nawet rok legalnie i po tym pismie jak dalam dokumenty to przyznali mi becikowe. Zaznaczam ze nie pracowalam legalnie i nadal nie pracuje do tego jestem tutaj na zasadzie laczenia rodzin bo nie jestesmy malżenstwem z partnerem
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
NATALIA Mr
(emma098)
Wiking
Jak juz donioslas te brakujace dokumenty to po jakim czasie dostalas jakies pismo z informacja, ze przyznali ci te becikowe? Dostalas w ogole jakas informacje?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
nie ma co się dziwić,że zaczynają wymyślać takie rzeczy...mamy Polki tego nauczyły....przyjeżdżały tutaj aby urodzić,wziąć becikowe i z powrotem do PL,wiec teraz zbieracie powoli to co zostało za siane przez inne mamusie...ja się im nie dziwie...jak Nav-y zostały wykręcone na miliony koron,teraz dmuchaja na zimne...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok